Read Старопланински легенди by Йордан Йовков Free Online


Ebook Старопланински легенди by Йордан Йовков read! Book Title: Старопланински легенди
The author of the book: Йордан Йовков
Language: English
Format files: PDF
The size of the: 514 KB
Edition: Захарий Стоянов
Date of issue: 2002
ISBN: No data
ISBN 13: No data

Read full description of the books Старопланински легенди:

Мога да се поупражнявам колко клишета ще се съберат в едно кратко мнение за „Старопланински легенди“. Но не мисля, че има смисъл, все пак отдавна завърших училище, където писането на „теми“ беше неотменна часто от ученето. И все пак искам да кажа нещо, може би продиктувано от усещането ми напоследък за книгите, които чета – предимно от съвременни автори.
Това, което го има в Йовковата проза, не го намирам често. А ми се иска да беше иначе. Иска ми се повече съвременни автори да пишеха с неговото отношение към света, да има повече доброта, човечност и прошка в книгите. Да има по-малко експерименти с думите, по-малко позиране с изкуството на писането и повече смисъл в написаното. Искам да виждам пред очите си живи картини, нарисувани с няколко обикновени, на място подбрани израза. Да не се чудя от кой извънземен свят са героите и защо, по дяволите, не мога да усетя съпричастност с драмите им.
Мисля си как може Йовков да даде прошка на Индже и на Шибил, а ние продължаваме да ровим в стари рани, да подхранваме въгленчето на омразата. Като че ли колкото повече се отдалечаваме във времето, толкова повече се озлобяваме и искаме да помним, не можем да простим. Коя е тази особеност на психологията ни, която ни кара да го правим?
През ума ми минават и други еретични мисли – може би Йовков трябва да излезе от задължителната програма в училище, за да могат децата да му се насладят без стреса и съпротивата от задължителното четене. Все пак нещата, за които пише, не са толкова архаични, колкото биха ни се сторили на пръв поглед, при все, че правим и невъзможното да поддържаме живи в мислите си определени исторически периоди.

Read Ebooks by Йордан ЙовковRead information about the author

Ebook Старопланински легенди read Online! Йордан Стефанов Йовков участва в Балканската и Междусъюзническата война като командир на рота.
През Първата световна война е граничен офицер край река Места, а след това става военен кореспондент от Южния до Северния фронт.
Йовков дебютира като поет. През 1902–11 г. публикува стихове (общо 31) в различни периодични издания — в. „Съзнание“, списанията „Пробуда“, „Художник“, „Ново време“, „Ново общество“и "Бисери".
Първата си белетристична творба - „Овчарова жалба“, с подзаглавие „Старопланинска легенда“ — Йовков публикува в списание „Просвета“ през 1910 г.

Годините, прекарани по фронтовете на трите войни, предопределят тематиката и персонажите в по-нататъчното му творчество. Военните си творби Йовков започва да печата от началото на 1913 г. („Утрото на паметния ден“); до 1917 г. името му се среща и по страниците на списанията „Звено“, „Съвременна мисъл“, на вестниците „Слово“, „Демократически преглед“, „Военни известия“ и „Отечество“. Открояват се импресиите „Те победиха“, „На старата граница“, „Безотечественици“, „Ехо“, разказът „Балкан“ и повестта „Земляци“.

След като Южна Добруджа е дадена на Румъния - събитие, което писателят изживява като лична драма, - той преминава нелегално новоустановената граница и отива във Варна. С помощта на приятели успява да получи чиновническо място в българската легация в Букурещ, където работи от 1920 до 1927 г.

Когато отсъства от България цели 7 години, тъкмо в чужбина Йовков подготвя трайното си присъствие в националния духовен и литературен живот чрез сборниците „Последна радост“, „Старопланински легенди“ (1927), „Вечери в Антимовския хан“ (1928), „Женско сърце“, „Ако можеха да говорят“ (1936) и романа „Чифликът край границата“, както и незавършения роман „Приключенията на Гороломов“, драмите „Албена“, „Боряна“, „Обикновен човек“ и комедията „Милионерът“.

70 книги на Йовков са преведени на над 25 езика, а отделни негови творби — на над 37, сред които и арабски, виетнамски, китайски, персийски, полски, фински, хинди, шведски, японски и други езици.


Ebooks PDF EpubAdd a comment to Старопланински легенди
Read EBOOK Старопланински легенди by Йордан Йовков Online free

Download PDF: staroplaninski-legendi.pdf Старопланински легенди PDF